torsdag den 9. januar 2014

De vilde huse - det underjordiske hus

For tiden kører der et program på DR K omkring huse, der er meget anderledes end det almindelige parcelhus. I aftenens program fik man et indblik i det underjordiske hus Villa Vals, tegnet af seARCH og CMA.

Hvorfor synes jeg at dette hus er interessant? 
Fordi jeg synes det er et godt eksempel på et anderledes og meget gennemtænkt byggeri, og selvom man, i programmet, ikke omtaler projektet som bæredygtigt, har det en masse skjulte bæredygtige elementer i sig, som er værd at kigge nærmere på.

I Villa Vals er der arbejdet med at udnytte rummene fuldt ud og skabe stor kompakthed. Man har brugt niveauer i rummene til at skabe grænser og ”rum i rum”, og ved at man bevæger sig op og ned gennem huset, afspejler i stor stil bevægelserne i det område som huset er bygget ind i; en stejl bakkeside.
Man har arbejdet med en prioritering af rummene i forhold til dagslys: fordelingsgangen er trukket ind i bakken, imens husets opholdsrum lægger ud til facaden, og dermed får dagslyset. Nogle rum har store glaspartier, andre mindre vinduer, og det skaber en unik oplevelse af udsigten fra de enkelte rum.

Der er mange fordele og ulemper ved at arbejde med underjordisk byggeri. En af fordelene er, at den omkringliggende jord virker isolerende, så varmetabet er mindre end hvis det havde været mod det fri. Samtidig behøver man ikke tage en masse æstetiske beslutninger omkring de ”skjulte” facader, man kan i stedet bruge pengene på at øge kvaliteten på den synlige facade. Det har man også gjort i Villa Vals, hvor eksempelvis ventilationskanalerne i facaden er custom-made, så de er et ornament på facaden i stedet for noget skæmmende.

Én af ulemperne ved et underjordisk hus er, at det er dyrere at opføre end et traditionelt hus, og hvis det ikke bliver designet rigtig fra starten, kan man ende op med et hus med et stort behov for kunstig belysning for at rummene bliver brugbare. Det er heller ikke nemt at komme til at reparere eventuelle skader på de ”skjulte” facader, men et gennemtænkt konstruktionsarbejde vil mindske behovet for vedligehold og reparationer.

Dét jeg synes er mest fantastisk ved Villa Vals er dens evne til at virke som en naturlig del af området: Den er opført i grå beton, der indenfor står råt med synlige forskalningsmærker, hvilket giver en tung, rustik og huleagtig effekt.
Facaden er beklædt med sten, fundet ved udgravning af byggegrunden. Det giver huset en naturlig farve og et lokalt udseende. Sammen med de grønne marker der ligger helt op til huset, kan man, hvis man ser huset og terrassen på afstand, nærmest forveksles det med et stykke synlig klippe i bjergene.

Vil jeg gerne bo i et underjordisk hus som dette? Ja.. jeg var virkelig imponeret over husets indretning, dets enkle luksus og funktionalitet. 
Mangler jeg noget? Måske solceller til at producere el til huset, men på den anden side synes jeg også, at det vil spolere området og stilen hvis der bliver smækket 40 m2 solceller op på bakken ved siden af huset. 
Desværre er Danmark ikke et land der lægger naturligt op til denne slags byggerier, i hvert fald ikke særlig mange steder. Det ville kræve at man laver et kunstigt terræn omkring huset, og så kan man jo stille spørgsmålet om det så er et hus der følger og forholder sig til omgivelserne.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar